Zawijańce drobiowe z szynką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Na niedzielny obiad zawsze staram się przygotować coś apetycznego.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 2 pojedyncze filety z kurczaka
    ● 4 plasterki wędzonej szynki
    ● cebula
    ● musztarda
    ● przyprawa do kurczaka
    ● 2 ogórki kiszone
    ● ok. 100 ml śmietany 18-proc. lub jogurtu naturalnego
    ● olej
    ● 2 trójkątne pikantne serki topione
    ● przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Zawijańce drobiowe z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy
    i przekrawamy na pół. Lekko
    rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy
    z obu stron przyprawą
    do kurczaka. Wkładamy na
    godzinę do lodówki.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy
    w półplastry. Ogórki kroimy
    w słupki. Mięso smarujemy
    z jednej strony musztardą. Na
    każdym kawałku układamy
    po plastrze szynki oraz porcji
    ogórka i cebuli. Zwijamy
    w ruloniki. Obwiązujemy bawełnianą
    nicią.
  • 3. Roladki podsmażamy na
    rozgrzanym oleju. Następnie
    przekładamy do rondla. Podlewamy
    wodą. Dodajemy liść
    laurowy, ziele angielskie i pokrojone
    w kostkę serki. Dusimy
    do miękkości (ok. 30 minut).
    Pod koniec zabielamy
    śmietaną. Chwilę podgrzewamy.
    Doprawiamy. Podajemy
    z ziemniakami i surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2011

Komentarze

Podobne przepisy