Zawijana sałatka w galarecie

4.5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Na co dzień studiuję i kiedy tylko mam jakiś wolny od zajęć dzień, staram się pomagać w kuchni i urozmaicać domowe menu. Mama daje mi wtedy wolną rękę, więc mam swobodę i czas na eksperymenty.

Składniki:

  • Na 10 porcji: 1/2 kg pieczarek
    ● 5 jajek
    ● 10 plas tr ów szynki
    ● 2-4 łyżki majonezu
    ● kostka rosołowa
    ● 4 łyżeczki żelatyny
    ● 1/2 l wody
    ● posiekana nat ka pietruszki lub szczypiorek
    ● pomidor
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Szynki

Zawijana sałatka w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zawijana sałatka w galarecie 1. Pieczarki oczyszczamy, parzymy,
    aby nie ściemniały, i kroimy
    w niedużą kostkę. Jajka
    gotujemy na twardo, obieramy,
    kroimy w drobną kostkę lub
    ścieramy na tarce.
  • 2. Przygotowujemy farsz: pieczarki,
    jajka i natkę lub szczypiorek wkładamy do miski, dodajemy
    majonez i mieszamy.
    Doprawiamy do smaku solą
    i pieprzem. Na plastry szynki
    łyżką stołową nakładamy małe
    porcje farszu i zawijamy w rożki.
    Szynkę z farszem układamy
    promieniście na okrągłym półmisku.
    Dekorujemy szczypiorkiem
    i pokrojonym w cząstki
    pomidorem.
  • 3. Kostkę rosołową zalewamy
    gorącą wodą i rozpuszczamy
    żelatynę. Studzimy. Gdy zacznie
    tężeć, wylewamy na półmisek,
    przykrywając szynkę
    z farszem. Odstawiamy do lodówki
    do całkowitego zastygnięcia
    galarety

Porady

● W szynkę można też zawinąć tradycyjną sałatkę jarzynową lub inną ulubioną sałatkę. ● Sałatkę można zawinąć w grube plastry żółtego sera, najlepiej bez dziur.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować