Zasmażane buraczki z porzeczkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ten oryginalny duet buraków z porzeczkami smakuje naprawdę wybornie. Podany na ciepło pasuje do pieczonych i smażonych mięs.

Składniki:

  • ● 70 dag buraków
    ● łyżka masła
    ● łyżka mąki
    ● 10 dag czerwonych porzeczek
    ● 2-3 łyżki chrzanu
    ● sól, cukier
    ● szczypta kwasku cytrynowego
    ● 1/2 szkl. śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zasmażane buraczki z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki oczyszczamy i myjemy.
    Gotujemy ok. 40 minut. Studzimy. Następnie obieramy i ścieramy
    na tarce o małych oczkach.
  • 2. Porzeczki myjemy, osuszamy
    i usuwamy szypułki. Przecieramy
    przez sito. Dodajemy do buraków,
    mieszamy.
  • 3. Masło roztapiamy. Wsypujemy
    mąkę i mieszając, chwilę
    smażymy, aż powstanie jasna
    zasmażka. Wkładamy buraki.
    Mieszając, dodajemy chrzan
    i wlewamy śmietanę. Chwilę
    dusimy. Doprawiamy do smaku
    solą, kwaskiem cytrynowym
    oraz cukrem.

Porady

Zasmażkę można przygotować na drobno pokrojonej i podsmażonej na oleju cebuli, a buraki zamiast kwaskiem doprawić sokiem wyciśniętym z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_04-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować