ZASMAŻANA KAPUSTA PEKIŃSKA

4.97 (156 ocen)

  • 30 min

Kapusta jest delikatna. Smakiem przypomina młodą kapustkę.

  • 30 min

Składniki:

  • - 1 duża kapusta pekińska
    - 1 średnia cebula
    - 1 łyżka masła
    - 1 łyżka maki
    - 1 łyżeczka cukru
    - przyprawa uniwersalna, pieprz
    - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, lub koperku
    - 1 łyżeczka octu (lub więcej)
    - 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
Wystaw ocenę:

4.97 (156 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jarzynka

Zasmażana kapusta pekińska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zasmażana kapusta pekińska 1. Odciąć z kapusty zieloną część, obrać cebulę.
  • Zasmażana kapusta pekińska 2. Poszatkować zieloną część kapusty, zalać wodą i zagotować.
    Odcedzić kapustę, nalać świeżej wody, dodać przyprawa uniwersalna, pieprz, natkę pietruszki i gotować na małym ogniu do miękkości.
  • Zasmażana kapusta pekińska 3. W tym czasie pokroić cebulę w małą kostkę, zeszklić na maśle, podlać 2 łyżkami wody. Dusić cebulę do odparowania. Nie rumienić.
    Dodać mąkę, wymieszać dokładnie. Kilka sekund podsmażyć uważając, żeby się cebula nie zarumieniła. To ma być biała zasmażka.
  • Zasmażana kapusta pekińska 4. Cebulę z mąką dać do kapusty, wymieszać dokładnie i zagotować razem. Dodać ocet, zagotować.
    Zestawić z ognia.
  • Zasmażana kapusta pekińska. 5. Na koniec do kapusty dodać łyżkę śmietany i dokładnie wymieszać.

Porady

Kapustę można przyprawić koperkiem, zamiast natką pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować