zasmażana kapusta kiszona z białą

4.46 (190 ocen)

  • 60 min

zasmażana kapusta do obiadu

  • 60 min

Składniki:

  • kapusta kiszona:
    -1kg kapusty kiszonej
    -1 cebula duża
    -1 łyżeczka cukru,majeranku,tymianku,soli
    -kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
    -2 liście laurowe
    kapusta biała:
    -pół główki małej kapusty białej
    -1 liść laurowy
    -1 łyżeczka soli i majeranku
    dodatkowo:
    -30 dag boczku wędzonego
    -30 dag kiełbasy wiejskiej
    zasamżka:
    -3 łyżki oleju
    -1 cebula
    -3 łyżki mąki
    -3 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.46 (190 ocen)

Zasmażana kapusta kiszona z białą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kapusta zasmażana
1. Kapustę kiszoną(płuczemy dwa razy żeby nie była za kwaśna) wraz z przyprawami i cebulą( pokrojona w talarki )gotujemy do miekkości.
    To samo robimy z białą kapusta ale gotujemy w osobnym garnku.
    Na rozgrzanej patelni smażymy boczek wraz w kiełbasą(wszystko pokrojone w kostkę)
    Gdy obie kapusty są już miekkie łączymy je razem i dodajemy przysmażone wędliny.
    Na małej patelni rozgrzewamy olej i podsmażany cebulkę pokrojoną w kostę
    dodajemy masło i mąkę chwile smażymy i podlewamy wodą do uzyskania gładkiej płynnej masy.
    Następnie zasmażkę wlewamy do garnka z kapustą i mieszamy żeby wszystko ładnie nam się połączyło!
    Tak przygotowaną kapustę zasmażaną możemy podawać np.do kopytek badź jako dodatek do obiadu zamiast surówki.

Porady

Do kapusty zasmażanej można dodać więcej soli jeżeli ktoś lubi kapustę gotować w małej ilości wody

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować