Zaplatany drożdżowiec

4 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Chyba nie ma osoby, która by się nie skusiła na drożdżowca! W końcu większość z nas wychowała się na tych ciastach:) Nieoceniony jest także zapach który unosi się po domu, gdy w piekarniku „pracują drożdże” , a ciasto wyrasta.

Składniki:

  • Blaszka 25x36 cm
    Ciasto:
    • 50 dag mąki,
    • 5 dag drożdży,
    • ¾ szklanki mleka,
    • 2 jajka,
    • 1 żółtko,
    • 10 dag margaryny,
    • 0,5 szklanki cukru,
    • Szczypta soli,
    • 1 jajko do smarowania
    Ser:
    • 250 g białego sera,
    • 2 żółtka,
    • 0,5 torebki cukru waniliowego,
    • Cukier do smaku (1-2 łyżki),
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    • Szczypta proszku do pieczenia,
    Dodatkowo:
    • 1 puszka brzoskwiń w puszce.
    Kruszonka:
    • 4 łyżki mąki,
    • 4 łyżki cukru,
    • Około 6 dag margaryny lub masła.
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Zaplatany drożdżowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrośnięty rozczyn 1. Margarynę topimy. Studzimy.
    Połowę mleka podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskany rozczyn miał konsystencję śmietany. Gotowy pozostawimy do podrośnięcia.
  • dodanie tłuszczu 2. Gdy wyrośnie dodajemy do niego pozostałą mąkę, cukier, letnie mleko, sól, jajka oraz żółtko. Ciasto zagniatamy około 10-15 minut. Pod koniec wlewamy tłuszcz.
  • rozwałkowane ciasto z nadzieniem 3. Zagniatamy jeszcze 5 minut. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki oraz garnka. Tak przygotowane ponownie pozostawiamy do podrośnięcia (w ciepłe miejsce).
    Gdy ciasto rośnie nie odpoczywamy, ale przygotowujemy nadzienie oraz kruszonkę:)
    Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę.
    Rozwałkowujemy go na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30x 40 cm.
    Wzdłuż środka rozwałkowane ciasta wykładamy przygotowaną masę serową. Na ser wykładamy pokrojone na mniejsze części brzoskwinie.
  • zaplatanie 4. Boki ciasta (nie posmarowane nadzieniem) nacinamy co około 1,5 cm tworząc tym samym paski.
  • zaplecione ciasto 5. Po nacięciu boków zaczynamy zaplatać nasz drożdżowiec. Zaczynamy od zawinięcia końców ciasta. Następnie zawijamy na sienie kolejne paski ciasta.
  • przed pieczeniem 6. Gotowy warkocz delikatnie przekładamy na wyłożona papierem blaszkę.
    Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.
    Ciasto pieczemy około 45 minut w 180˚C.
  • miksowanie sera 7. SER:
    Ser najprościej przygotować w malakserze. W tym celu ser, cukier waniliowy oraz żółtka przekładamy do malaksera. Miksujemy. Następnie słodzimy do smaku. Ponownie miksujemy całość. Pod koniec dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Gotowy ser wykładamy na środek rozwałkowanego ciasta drożdżowego.
  • odsączone brzoskwinie 8. Brzoskwinie odsączamy z soku. Kroimy wzdłuż na mniejsze części (każdą połówkę na 3-4 części). Pokrojone owoce wykładamy na ser.
  • kruszonka gotowa 9. KRUSZONKA:
    Składniki kruszonki przekładamy do miski i rozkruszamy je w dłoniach.

Porady

Drożdżowiec z serem to jeden z popularniejszych sposobów na jego wykonanie. Polecam jednak ciasto dodatkowo ożywić owocami. Dodatek brzoskwiń nie tylko ożywia smak, ale i wygląd wypieku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_02-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować