Zapiekany w szynce parmeńskiej stek z łososia

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

w pergaminie, na postumencie kremowego truflowego risotta, okryty ciepłą sałatką ze szpinaku i fenkuła w winnym sosie z suszonych pomidorów

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • WSZYSTKIE PRODUKTY DOSTęPNE Są W SKLEPIE ALMA WWW.ALMA24.PL:
    - szynka parmeńska: 2 plastry
    - świeża szałwia w listkach: 5 sztuk
    - łosoś: 260 gramów
    - cebula: 80 gramów
    - bulion warzywny: 200 gramów
    - białe wino: 100 mililitrów
    - ocet winny Kamis: 1 opakowanie
    - risotto: 200 gramów
    - parmezan: 80 gramów
    - masło: 125 gramów
    - pasta truflowa: 1 łyżka
    - pergamin Saga: 1 opakowanie
    - szpinak świeży: 1 szklanka
    - fenkuł (koper włoski): 1 sztuka
    - suszone pomidory: 70 gramów
    - śmietana 36%: 100 mililitrów
    - bazylia Kamis: 1 opakowanie
    - kolendra Kamis: 1 opakowanie
    - sól prowansalska Kamis: 1 opakowanie
    - pieprz kolorowy w młynku Kamis: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Zapiekany w szynce parmeńskiej stek z łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z umytego i osuszonego fileta łososia wyjmujemy ości, następnie kroimy go na steki. Wykrojony stek doprawiamy, następnie zawijamy w plaster szynki parmeńskiej pomiędzy który wkładamy listek szałwii.
  • 2. Łososia układamy na pergaminie, na który wlewamy odrobinę białego wina, później formujemy z pergaminu foremkę, którą spinamy – ważne aby pozostało trochę wolnej przestrzeni. Wkładamy do pieca do zapieczenia.
  • 3. W garnku przesmażamy cebulę na złoto, do której dodajemy ziarna risotta. Delikatnie przesmażamy często mieszając aby ryż nie przywarł do garnka, następnie zalewamy bulionem warzywnym - risotto wchłania cały wywar. Gdy ryż zaczyna robić się miękki dolewamy białe wino, po chwili dodajemy masło i pastę truflową , wykańczamy startym parmezanem, doprawiamy do smaku.
  • 4. Koper włoski szatkujemy na cienkie kawałki, następnie parzymy go we wrzątku i hartujemy w zimnej wodzie z lodem. Fenkuł przesmażamy na maśle dodając liście szpinaku, doprawiamy do smaku.
  • 5. W oddzielnym garnku przesmażamy drobno posiekaną cebulę, zalewamy białym winem, następnie redukujemy dodając śmietanę i suszone pomidory. Całość zagotowujemy doprawiamy do smaku, miksujemy i przecedzamy przez sito.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Szynka Pieprz kolorowy Pieprz

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować