Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem

5 (193 ocen)

  • 30 min

Wspaniały smak dzieciństwa.

  • 30 min

Składniki:

  • 1kg jabłek
    1,5 szklanki ryżu
    1,5 szklanki mleka
    3 szklanki wody
    szczypta soli
    2łyżki masła
    cukier waniliowy (ja użyłam cukru z wanilią z nutą kardamonu Kamis)
    3-4 łyżki cukru
    śmietana
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryż z jabłkami 1. Ryż płuczemy,zalewamy wodą, mlekiem, dodajemy masło, sól i gotujemy do miękkości i wchłonięcia płynu, często mieszając.
  • Ryż z jabłkami 2. W tym czasie ucieramy jabłka na dużych oczkach tarki (ja zrobiłam to robotem), dodajemy do nich cukier i cynamon. Ja chwilę jabłka podsmażyłam, żeby zmniejszyć wydzielanie soku.
  • Ryż z jabłkami 3. Formę do pieczenia smarujemy masłem. Wykładamy kolejno warstwami; ryż, jabłka, ryż. Kolejność można powtórzyć jeżeli mamy spor ryżu i jabłek, ale warstwą końcową musi być ryż.
  • Ryż z jabłkami 4. Pieczemy ok 40 min w temp. 180 stopni.
  • Ryż z jabłkami 5. Śmietanę połączyć z cukrem waniliowym i wymieszać ( można dosłodzić cukrem pudrem) Gotową śmietaną można polewać nasze porcje ryżu:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować