Zapiekany ryż ananasowo-truskawkowy

0 (0 ocen)

Czasami możemy sobie przygotować cos ryżowo-owocowego. Prawie wszyscy lubimy ananasa i truskawki. Polecam.

Składniki:

  • ryż ok. 25 dkg
    mleko 1 litr
    2 łyżki mleka kokosowego
    puszka ananasów
    3 łyżki cukru
    truskawki kilka sztuk
    wiórki kokosowe 3 łyżki
    olej 1 łyżka
    mięta do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Zapiekanki

Zapiekany ryż ananasowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ananas 1. Ananasy odcedzić z syropu- syrop zachować.
  • ryz na mleku 2. Zagotować mleko. Dodać ryż i gotować około 30-40 minut na małym ogniu, aż ryż wchłonie mleko. Należy pamiętać, aby często mieszać, by ryż się nie przypalił - a mleko nie wykipiało. Pod koniec gotowania wlać mleko kokosowe i wymieszać.
  • 3. Do ugotowanego ryżu na mleku dodać syrop oraz cukier, dokładnie wymieszać.
  • naczynie 4. Naczynie żaroodporne wytłuścić olejem i lekko posypać połową wiórków kokosowych.
  • wykladamy ryz 5. Następnie wyłożyć ryż.
  • dodajemy ananasy 6. Na ryżu ułożyć plastry i kawałki ananasa. Posypać drugą połową wiórek kokosowych.
  • zapiekamy 7. Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przełożyć na talerze, posypać truskawkami i ozdobić listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Mięta Mleko Ryż Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować