Bardzo lubię pstrąga, ten jest prosty i szybki w przygotowaniu.
Składniki:
2 średniej wielkości pstrągi
2 duże pomidory
1 ząbek czosnku
suszona bazylia
suszony rozmaryn
kilka kropel soku z cytryny
sól
pieprz
masło do wysmarowania formy
Zapiekany pstrąg na pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę do czosnku, dodać do pomidorów. Pomidory oprószyć solą, pieprzem, dodać suszoną bazylię, wszystko dokładnie wymieszać. Formę do zapiekana wysmarować masłem, wyłożyć pomidory.
2.Pstrąga umyj, osusz. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem i suszonym rozmarynem. Połóż na pomidorach.
3.Pstrąga piecz ok 25 min w temp. 180*C. Smacznego!
Komentarze