Zapiekany pstrąg

0 (0 ocen)

Prosty, zdrowy, pyszny

Składniki:

  • 2 pstrągi
    1 pęczek cebuli dymki
    5 ząbków czosnku
    1 cytryna
    sól
    pieprz ziołowa
    masło

Zapiekany pstrąg - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie pstrąga do pieczenia 1. Pstrągi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Cytrynę wyszorować osuszyć, przekroić wpół. Pstrągi skropić sokiem z cytryny. Czosnek obrać, 2 ząbki przecisnąć przez praskę natrzeć rybę. Pstrągi posolić i popieprzyć. Cebulę dymkę opłukać osuszyć. Połowę dymki włożyć do środka pstrąga.
  • pstrąg przygotowany do pieczenia 2. Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Resztę cebulki posiekać, posypać formę, ułożyć pstrągi. Resztę cytryny pokroić w plastry i poukładać na rybach. Czosnek obrać i również ułożyć na pstrągach. Na górę wyłożyć troszkę masła.
  • Gotowa potrawa 3. Zapiekać ok 20 min w temp. 180*C.
  • Smacznego! 4. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy