Ta potrawa to absolutny hit wśród moich wegetariańskich przyjaciół.Gdy ich goszczę, krem przygotowuję na bulionie warzywnym. Danie jest smaczne, zdrowe i pięknie wygląda
3 godz.
Składniki:
● po 20 dag buraków, marchewki i kalarepy
● 3 jajka
● 9 łyżek kwaśnej śmietany
● łyżka soku z cytryny
● sól
● pieprz
● ząbek czosnku
● po szczypcie mielonego ziela angielskiego, kminu rzymskiego
i imbiru.
Krem: 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
● 2 łyżki bulionu mięsnego
● 15 dag masła
● 2 żółtka
Zapiekany mus warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki, marchewki i kalarepy myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy oddzielnie w małej ilości wody i studzimy.
2.Warzywa osobno miksujemy, dodając do każdego po jajku, 3 łyżki śmietany, sól i pieprz.
Buraki doprawiamy dodatkowo
sokiem z cytryny i zielem angielskim,
do marchewki dodajemy
zmiażdżony czosnek i kmin,
a do kalarepy – imbir.
3.Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem. Układamy kolejno
warstwami mus burakowy,
marchewkowy i kalarepowy.
Przykrywamy i wstawiamy
do brytfanny z niewielką
ilością wody. Pieczemy 2 godziny
w piekarniku rozgrzanym do
temperatury ok. 160 °C. Krem:
bulion gotujemy z natką, masło
roztapiamy na patelni. Żółtka
ubijamy. Nie przerywając miksowania,
stopniowo wlewamy
bulion i masło. Krem podajemy
do musu.
Komentarze