Zapiekany mus warzywny

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 3 godz.

Ta potrawa to absolutny hit wśród moich wegetariańskich przyjaciół.Gdy ich goszczę, krem przygotowuję na bulionie warzywnym. Danie jest smaczne, zdrowe i pięknie wygląda

  • 3 godz.

Składniki:

  • ● po 20 dag buraków, marchewki i kalarepy
    ● 3 jajka
    ● 9 łyżek kwaśnej śmietany
    ● łyżka soku z cytryny
    ● sól
    ● pieprz
    ● ząbek czosnku
    ● po szczypcie mielonego ziela angielskiego, kminu rzymskiego
    i imbiru.
    Krem: 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    ● 2 łyżki bulionu mięsnego
    ● 15 dag masła
    ● 2 żółtka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Zapiekany mus warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokojona marchew 1. Buraki, marchewki i kalarepy myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy oddzielnie w małej ilości wody i studzimy.
  • zmiksowane warzywa 2. Warzywa osobno miksujemy, dodając do każdego po jajku, 3 łyżki śmietany, sól i pieprz.
    Buraki doprawiamy dodatkowo
    sokiem z cytryny i zielem angielskim,
    do marchewki dodajemy
    zmiażdżony czosnek i kmin,
    a do kalarepy – imbir.
  • mus 3. Naczynie żaroodporne smarujemy
    masłem. Układamy kolejno
    warstwami mus burakowy,
    marchewkowy i kalarepowy.
    Przykrywamy i wstawiamy
    do brytfanny z niewielką
    ilością wody. Pieczemy 2 godziny
    w piekarniku rozgrzanym do
    temperatury ok. 160 °C. Krem:
    bulion gotujemy z natką, masło
    roztapiamy na patelni. Żółtka
    ubijamy. Nie przerywając miksowania,
    stopniowo wlewamy
    bulion i masło. Krem podajemy
    do musu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować