Zapiekany makaron inaczej

0 (0 ocen)

  • 30 min

Najlepszy zapiekany makaron. Wykonany z robionego makaronu typu łazanki nadaje potrawie zupełnie inny i o niebo lepszy smak. To mój ulubiony obiad na słodko, smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto makaronowe:
    3 szklanki mąki pszennej
    3 żółtka
    1 łyżka oleju
    3/4 szklanki ciepłej wody
    szczypta soli i cukru

    Masa serowa:
    1 kg białego sera
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    cukier wanilinowy
    200 g margaryny

Zapiekany makaron inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: z podanych składników wyrabiamy ciasto, wałkujemy na stolnicy i kroimy w prostokąciki czyli tak jak na łazanki. Gotujemy chwile w wodzie z odrobina oleju na pół twardo czyli al dente. Przelewamy na sitku zimną wodą i odcedzamy.
  • 2. Masa: Białka oddzielamy od żółtek i białka ubijamy z szczypta soli na sztywną piane. Miękka margarynę ucieramy z żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym na puch, dodajemy po łyżce zmielonego na drobnym sitku sera. Na koniec dodajemy piane z białek i delikatnie mieszamy całość.
  • 3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na spód wykładamy połowę makaronu, następnie wylewamy na niego całą masę serową i przykrywamy resztą makaronu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 40 minut.

Porady

Aby urozmaicić smak na masę serową możemy ułożyć pokrojone plastry jabłek lub brzoskwini i całość zapiec pod makaronem Jeśli ktoś nie przepada za przypieczonym i chrupiącym makaronem, na 5 minut przed końcem pieczenia zapiekankę polewamy jogurtem wanilinowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy