Zapiekany makaron z mięsem i warzywami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Prosty sposób na pyszny obiad

  • 60 min

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego,
    puszka kukurydzy,
    2 marchewki,
    3 pomidory,
    słoik keczupu,
    pół szklanki wody,
    3 ząbki czosnku,
    1-2 cebule,
    pół opakowania makaronu spaghetti,
    20 dag żółtego sera,
    sól,
    pieprz,
    bazylia,
    oregano,
    chili.

Zapiekany makaron z mięsem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany olej. Gdy się zeszkli, dodajemy posiekane lub przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Smażymy razem przez 2-3 minuty. W między czasie gotujemy makaron spaghetti.
  • Mięso mielone ze starkowaną marchewką 2. Do cebuli dodajemy mięso mielone, mieszamy wszystko dokładnie i smażymy, aż mięso się zarumieni. Pomidory kroimy w kostkę, marchewki obieramy i tarkujemy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa dodajemy do mięsa razem z osączoną kukurydzą.
  • Prawie gotowy farsz 3. Przygotowujemy sos: keczup mieszamy z wodą, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, oregano, ostrą papryką chili oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wlewamy sos do gotującego się farszu, dodajemy połowę pokrojonego w kostkę żółtego sera.
  • Makaronowy farsz 4. Gdy makaron będzie gotowy dodajemy go do farszu i całość dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy masę do żaroodpornego naczynia i posypujemy pozostałym serem startym na dużych oczkach. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

Komentarze

Podobne przepisy