Zapiekany makaron z mięsem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany olej. Gdy się zeszkli, dodajemy posiekane lub przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Smażymy razem przez 2-3 minuty. W między czasie gotujemy makaron spaghetti.
2.Do cebuli dodajemy mięso mielone, mieszamy wszystko dokładnie i smażymy, aż mięso się zarumieni. Pomidory kroimy w kostkę, marchewki obieramy i tarkujemy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa dodajemy do mięsa razem z osączoną kukurydzą.
3.Przygotowujemy sos: keczup mieszamy z wodą, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, oregano, ostrą papryką chili oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wlewamy sos do gotującego się farszu, dodajemy połowę pokrojonego w kostkę żółtego sera.
4.Gdy makaron będzie gotowy dodajemy go do farszu i całość dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy masę do żaroodpornego naczynia i posypujemy pozostałym serem startym na dużych oczkach. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Komentarze