Zapiekany kalafior z szynką, słodkimi ziemniakami i ...

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

pieczarkami :).

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kalafior: 1 sztuka
    - szynka wędzona: 20 plastrów
    - Jajko: 3 sztuki
    - Czerwona papryka: 1 sztuka
    - śmietana kremówka: 1 szklanka
    - natka pietruszki (posiekana): 0.5 szklanki
    - pieczarki: 20 sztuk
    - słodki ziemniak (duży): 1 sztuka
    - czosnek (przeciśnięty przez praskę): 2 ząbki
    - ser żółty (dałam goudę): 20 plastrów
    - cebula (pokrojona w kostkę): 1 sztuka
    - sól (do smaku): 0.5 łyżeczki
    - pieprz (do smaku): 1 łyżeczka
    - papryka słodka w proszku (do smaku): 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Zapiekany kalafior z szynką, słodkimi ziemniakami i ... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyj i podziel kalafior na mniejsze różyczki.
  • 2. Podgotuj kalafior około 10 minut w osolonej wodzie. Odcedź z wody i odstaw do ostygnięcia.
  • 3. W międzyczasie umyj i obierz pieczarki, pokrój szynkę na drobną kostkę.
  • 4. Podsmaż połowę cebuli na patelni. Dodaj do niej pieczarki i jeden ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę). Smaż, aż wyparuje woda z pieczarek.
  • 5. Posmaruj masłem lub olejem formy do zapiekania.
  • 6. Obierz i umyj słodkiego ziemniaka. Pokrój go na cienkie plasterki i poukładaj na spodzie naczynia.
  • 7. Umyj i pokrój na paseczki paprykę. Poukładaj paseczki na ziemniakach.
  • 8. Na ziemniakach ułóż kalafior a na niego połóż pieczarki.
  • Zapiekanka kalafiorowa - przed sosem 9. Na patelni podsmaż pozostałą cebulę, szynkę i ząbek czosnku. Zarumienioną szynkę przełóż na pieczarki.
  • 10. Ser żółty kroimy na bardzo drobną kostkę. Jeśli macie całą kostkę sera, to można go przetrzeć na tarce.
  • 11. W miseczce mieszamy ze sobą jajka, śmietanę, przyprawy i natkę pietruszki. Dodajemy do sosu ser.
  • 12. Wylewamy sos na warzywa.
  • 13. Zapiekankę pieczemy w 180 stopniach C z termoobiegiem.
  • 14. Gotowa zapiekanka będzie kiedy wierzch będzie przyrumieniony, a sos będzie ścięty.
  • 15. Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować