Zapiekany kalafior z salsą pomidorową

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kalafior pochodzi z rodziny kapustnych. Wywodzi się z Cypru, dlatego początkowo nazywany był kapustą cypryjską. Częścią jadalną są pączki kwiatowe - różyczki. Na rynku możemy kupić różne odmiany, najbardziej cenny biały lub o kremowym zabarwieniu, ale można też nabyć fioletowy, żółty i zielony. Najbardziej popularne danie to kalafior z bułka tartą. Proponujemy w takiej wersji.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 nieduży kalafior
    oliwa
    sól
    pieprz
    6 łyżek startego parmezanu
    kiść pomidorków koktajlowych
    garść zielonych oliwek bez pestek
    3 serca karczochów konserwowych
    4 suszone pomidory
    1 czerwona cebula
    świeża bazylia
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Zapiekany kalafior z salsą pomidorową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekany kalafior z salsą pomidorową 1. Z kalafiora usunąłem liście, opłukałem, osuszyłem. Następnie pokroiłem go w plastry o grubości ok. 1,5 cm w poprzek, tak aby plastry przypominały drzewo.
    Z każdej strony skropiłem kalafior oliwą, oprószyłem solą i pieprzem oraz odrobiną startego parmezanu. Ułożyłem plastry na blasze wyłożonej pergaminem, zapiekałem do miękkości w temperaturze 200 stopni C. Delikatnie odwróciłem każdy plaster za pomocą łopatki.

    Sos : pomidorki, oliwki, karczochy i suszone pomidory pokroiłem w kostkę. Cebulę obrałem, drobno posiekałem. Opłukałem zioła, osuszyłem i też drobno posiekałem. Wszystko dodałem do warzyw, doprawiłem sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem.
    Kalafior podałem z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować