Zapiekany kalafior pod beszamelem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis na zapiekany kalafior pod beszamelem odnalazłam przypadkiem. Tak przypadł mi do gustu, że często gości na moim stole.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kalafior
    szczypta soli
    bułka tarta

    Sos:
    2 tyzki masła
    1 łyżka mąki
    400 ml mleka
    sól, pieprz,
    tarty ser ok. 10-15 dag

Zapiekany kalafior pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Osączamy z wody, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przygotowujemy sos- mąkę przesmażamy na maśle, dolewamy powoli mleko. Gotujemy 5min. do zgęstnienia, cały czas mieszając.Przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy starty ser. Mieszamy do połączenia składników. Gorącym sosem polewamy nasz kalafior i posypujemy wierzch bułką tartą. Zapiekamy w 170-180 C przez 20-25min. Smacznego.

Porady

Do sosu można zamiast sera dodać śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy