Zapiekany kalafior

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kuchnia szwajcarska

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 1 kg ziemniaków
    kalafior
    sól
    masło do formy
    1/2 pęczka natki pietruszki
    4 jajka
    200 ml śmietany 30%
    50 g startego parmezanu
    biały pieprz
    150 g gotowanej szynki

Zapiekany kalafior - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki po umyciu ugotowałem w mundurkach. Odcedziłem , przestudziłem i po obraniu pokroiłem w talarki. Kalafior oczyściłem i umyłem , włożyłem do wrzącej osolonej wody , gotowałem 15 minut. Dużą formę żaroodporną wysmarowałem masłem. Pośrodku ułożyłem osączony kalafior , a dookoła plasterki ziemniaków w taki sposób aby zachodziły lekko jeden na drugi. Posiekałem natkę . Jajka utarłem mikserem z e śmietaną , serem i natką. Doprawiłem solą i pieprzem. Polałem składniki zapiekanki sosem. Piekłem 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Bezpośrednio przed podaniem posypałem pokrojona w kostkę szynką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy