Zapiekany kalafior.

0 (0 ocen)

Najlepsze na główne danie

Składniki:

  • Produkty:
    60 dag mrożonego kalafioru,5 dag startego parmezanu,5 dag szynki,10 dag pieczarek,1 łyżka masła,1 puszka krojonych pomidorów,1 łyżeczka koncertatu pomidorowego,1/2 cebuli,3.4 szkl. bulionu z kostki,2 łyżki oleju,1 łyżeczka mąki siemniaczanej,sól i pieprz.

Zapiekany kalafior. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Pomidory osączyć z zalewy,rozdrobnić cebulę.obrać posiekać,olej rozgrzać w garku,wrzucić cebulę zeszklić.Dodać pomidory,wlać bulion gotować 10 minut.Przyprawić do smaku koncentratem,solą i pieprzem.Sos przetrzeć przez sito,wlać do garnka,dodać rozdrobnioną z wodą mąką ziemniaczaną zagotować.Szynką pokroić w drobną kostkę.Pieczarki pociąć w plasterki,posmażyć namaśle.Kalafior ugotować w lekko osolowej wodzie 10 minut,odsączyć ułożony w natłuszczonej formie,posypać połowę sera,szynki i pieczarek.Wierzch polać sosami pomidorowymi i posypać resztą sera zapiekać 10 min w temp. 180°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy