Zapiekanki z żywiecką i cukinią

0 (0 ocen)

Pyszne i pożywne domowe zapiekanki. Idealne na kolację lub spotkanie ze znajomymi ;)

Składniki:

  • 2 paluchy
    8 plasterków kiełbasy żywieckiej
    1 mała cukinia
    1 mała czerwona papryka
    100 g tartego sera żółtego , tartego lub w kostce
    masło
    ketchup
    sól , pieprz

    Dodatkowo :
    Sałatka colesław

Zapiekanki z żywiecką i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cukinia z papryką 1. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach , paprykę kroimy w małą kosteczkę.
  • z żywiecką 2. Bułki przekrawamy na pół , smarujemy masłem , układamy po 2 plasterki kiełbasy żywieckiej.
  • zapiekanki 3. Posypujemy startą cukinią
  • zapiekanki 4. I tartym serem żółtym
  • zapiekanki 5. Zapiekamy 25 min w 150 st.
  • 6. Podajemy polane tylko ketchupem lub z dodatkiem sałatki colesław

Porady

Jeśli zostanie nam farsz posypujemy nim kromki chleba lub bułki i także zapiekamy. Mi zostało troszkę to zrobiłam z jednej kajzerki z inną wędliną. Jeśli robimy dla większej ilości osób podwajamy składniki , licząc po 1-2 zapiekanki na osobę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy