ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI I BEKONEM

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Uwielbiam chrupiące dania !

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mini bagietka: 2 sztuki
    - pieczarki: 1 kilogram
    - tarty ser zółty: 150 gramów
    - boczek wędzony: 7 plastrów
    - dymka: 3 sztuki
    - przyprawy (czosnek, ostra papryka mielona, oregano, sól): 1 szczypta

Zapiekanki z pieczarkami i bekonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki umyć, obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach , posolić i usmażyć. Pozostawić do ostygnięcia.
    Plastry boczku pokroić na kawałeczki. Smażyć na oleju, aż powstanie mocno wysmażony bekon.
    Dymki pokroić w plasterki. Usmażyć na tłuszczu po boczku(nabiorą ciekawego smaku).
  • 2. Bułki przekroić na połówki. Pieczywo pokryć pieczarkami, obficie posypać serem, położyć kilka kawałków bekonu i trochę cebuli.
  • 3. Zapiekać w opiekaczu lub w kombiwarze w temp.180˚C przez 10min.
    Serwować najlepiej ciepłe, polane sosem(wg uznania, ketchup, sos czosnkowy, chili)oraz posypane papryką i oregano.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy