Zapiekanka ziemniaczano-warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, wstawiamy do wody i gotujemy. Marchewkę kroimy na małe talarki, selera i paprykę w paski. Brokuła gotujemy w osobnym garnku około 2 minut od momentu jak zacznie się gotować( nie może być rozgotowany) i odcedzamy. Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy, następnie dodajemy warzywa: marchew, seler, paprykę i dusimy na wolnym ogniu około 5 minut.
2.Ugotowane i wystudzone ziemniaki kroimy w plastry. Połowę z nich wykładamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, kładziemy podsmażone warzywa i na koniec brokuł. Całość doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, szczyptą ostrej papryki a na koniec posypujemy rozkruszonym serem feta. Wierzch wykładamy następną warstwą ziemniaków, ponownie przyprawiamy solą i pieprzem.
3.W osobnej misce mieszamy śmietanę z jajkami, doprawiamy solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem, ziołami i polewamy zapiekankę. Pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 45-50 minut. Na 5 min. przed wyjęciem zapiekanki sypiemy ją grubo startym serem mozarella. Wyjmujemy, gdy ser się całkiem roztopi i zarumieni.
Komentarze