Zapiekanka ziemniaczano-grzybowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Uczę się w szkole gastronomicznej, bo w przyszłości chcę zostać dobrym kucharzem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ● 1,5 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
    ● 6-8 jajek na twardo
    ● 1 kg grzybów leśnych lub pieczarek
    ● cebula
    ● 50 dag kiełbasy
    ● 20 dag wędzonego boczku
    ● 40 dag startego żółtego sera
    ● 6 ząbków czosnku
    ● przyprawy: do ziemniaków, oregano, słodka mielona papryka, sól, pieprz
    ● kilka łyżek oleju
    ● bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Jajko

Zapiekanka ziemniaczano-grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby kroimy, gotujemy ok. 15 minut w osolonej wodzie. Smażymy, aż odparują.
  • 2. Kiełbasę kroimy w krążki, boczek w kostkę, a cebulę w piórka. Smażymy, pod koniec dodajemy posiekany czosnek. Wkładamy grzyby i smażymy 5 minut. Doprawiamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry.
  • 3. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą. Układamy warstwę ziemniaków, posypujemy przyprawą do ziemniaków
    i odrobiną sera. Wkładamy warstwę grzybów, oprószamy pieprzem i oregano, układamy pokrojone w plastry jajka. Posypujemy papryką. Czynności powtarzamy, aż do wyczerpania składników, ostatnią warstwą powinien być ser. Pieczemy ok. 45 minut pod przykryciem w temp. 180 °C.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki Krystyny ● Można zrezygnować z kiełbasy i boczku, a danie polać sosem z 1 szkl. śmietany 12-proc. wymieszanej z żółtkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Grzyby Jajka Kiełbasa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować