Zapiekanka idealnie nadaje się na ciepłą kolację. Dzięki dodatkowi chrzanu ma przyjemnie wyrazisty smak.
Składniki:
550 g obranych, ugotowanych i pogniecionych ziemniaków
500 g chleba (u mnie pełnoziarnisty) - nie musi być czerstwy
250 g margaryny
1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
200 g chrzanu ze słoika
3 jajka
6 płaskich łyżek bułki tartej
5 płaskich łyżek mąki kukurydzianej
2 łyżki ziół prowansalskich
3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku (wg uznania)
pieprz biały mielony do smaku (wg uznania)
Zapiekanka ziemniaczano - chlebowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Chleb pokroić w kostkę - zalać gorącą, rozpuszczoną margaryną i również gorącym bulionem. Wymieszać. Lekko ostudzić. Dodać ziemniaki, chrzan, jajka i przyprawy - wymieszać. Na końcu wsypać bułkę tartą i mąkę - wyrobić na jednolitą masę. Blachę (32 x 42) wysmarować olejem - przełożyć masę ziemniaczano - chlebową i wyrównać wierzch. Piec 30 min (180 - 200 st. C).
2.Podawać na ciepło - doskonale pasuje na ciepłą kolację. Dodatek może stanowić surówka. Zapiekanka po wystudzeniu, na zimno, może stanowić bazę do kanapek zamiast pieczywa.
Komentarze