Zapiekanka ziemniaczano - chlebowa

0 (0 ocen)

Zapiekanka idealnie nadaje się na ciepłą kolację. Dzięki dodatkowi chrzanu ma przyjemnie wyrazisty smak.

Składniki:

  • 550 g obranych, ugotowanych i pogniecionych ziemniaków
    500 g chleba (u mnie pełnoziarnisty) - nie musi być czerstwy
    250 g margaryny
    1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
    200 g chrzanu ze słoika
    3 jajka
    6 płaskich łyżek bułki tartej
    5 płaskich łyżek mąki kukurydzianej
    2 łyżki ziół prowansalskich
    3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku (wg uznania)
    pieprz biały mielony do smaku (wg uznania)

    olej do wysmarowania blachy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb Zapiekanki Kanapki

Zapiekanka ziemniaczano - chlebowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka ziemniaczano-chlebowa 1. Chleb pokroić w kostkę - zalać gorącą, rozpuszczoną margaryną i również gorącym bulionem. Wymieszać. Lekko ostudzić. Dodać ziemniaki, chrzan, jajka i przyprawy - wymieszać. Na końcu wsypać bułkę tartą i mąkę - wyrobić na jednolitą masę. Blachę (32 x 42) wysmarować olejem - przełożyć masę ziemniaczano - chlebową i wyrównać wierzch. Piec 30 min (180 - 200 st. C).
  • Zapiekanka ziemniaczano-chlebowa 2. Podawać na ciepło - doskonale pasuje na ciepłą kolację. Dodatek może stanowić surówka. Zapiekanka po wystudzeniu, na zimno, może stanowić bazę do kanapek zamiast pieczywa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Mąka kukurydziana Ziemniaki Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować