Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrażamy.Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy aż szpinak odparuje.
2.Ziemniaki i boczek kroimy w plastry. Dwa plastry boczku odkładamy na później. Przygotowujemy sos mieszając jaja z posiekanym szczypiorkiem, śmietaną i mlekiem - doprawiamy gałką muszkatołową.
3.Duże naczynie żaroodporne smarujemy łyżką śmietany i układamy kolejno: ziemniaki (każdą warstwę ziemniaków doprawiamy solą i pieprzem), polewamy niewielką ilością sosu, szpinak, połowę pokrojonego boczku, ziemniaki, sos, szpinak, boczek, ziemniaki. Wylewamy pozostałą część sosu i układamy dwa odłożone wcześniej plastry boczku.
4.Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Komentarze