ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z SOSEM SPAGHETTI

4.5 (187 ocen)

  • 50 min

EKSPERYMENTALNIE I PYSZNIE! ;)

  • 50 min

Składniki:

  • 12 mniejszych ziemniaków,
    1/2 kg pieczarek,
    średnia cebula,
    10 zielonych oliwek (opcjonalnie),
    średnia czerwona papryka,
    4 plasterki boczku (opcjonalnie),
    słoik sosu do spaghetti (u mnie Dawtona - bolognese),
    20 dag tartego sera żółtego,
    pietruszka suszona,
    oregano,
    bazylia,
    majeranek,
    sól,
    ostra papryka.
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z sosem spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki kroję w większą kostkę, gotuję w osolonej wodzie około 20 minut.
    Pieczarki kroję w plasterki, oliwki w krążki, boczek w paseczki, a paprykę w kostkę. Cebulę siekam. Smażę na rozgrzanym oleju.
    Dodaję sos, doprawiam pietruszką, oregano, bazylią, majerankiem, solą i ostrą papryką.
    Ziemniaki mieszam z sosem, przekładam do naczynia żaroodpornego, posypuję serem żółtym i suszoną pietruszką.
    Całość zapiekam w 180 stopniach około 10 minut, następnie w 200 stopniach kolejne pięć minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować