ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z SOSEM JAJECZNYM

4.49 (159 ocen)

pyszna i pożywna

Składniki:

  • 6 ziemniaków
    kawałek papryki czerwonej
    1/2 szkl. zielonego groszku
    1/2 szkl. kukurydzy
    15 dag wędliny
    garść makaronu muszelki
    Sos:
    2 jajka
    1/2 szkl. mleka
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz ziołowy
    bazylia
    papryka ostra w proszku
    1 łyżka domowego przecieru pomidorowego

    Dodatkowo:
    margaryna do posmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.49 (159 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana z sosem jajecznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy, studzimy i kroimy w półplasterki. Groszek gotujemy, aby był półmiękki. Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Paprykę i wędlinę kroimy na małe kawałki. Formę żaroodporną smarujemy margaryną. Układamy ziemniaki, wędlinę, makaron oraz wszystkie warzywa. Przygotowujemy sos: mieszamy jajka z mlekiem, przecierem oraz przyprawami. Zalewamy zapiekankę. Całość zapiekamy ok. 30-35 min. w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Warzywa Wędlina Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować