Bardzo smaczna i bardzo aromatyczna zapiekanka składająca się z ryby, ziemniaków, cukinii, cebuli i sosu jajeczno-śmietanowego. Całość delikatnie podkreśla nutka cytryny i ziół.
Składniki:
1 - 1,5 kg ziemniaków
0,5 - 0,7 kg ryby ulubionej (filety lub kostki)
1 duża cebula
1 średnia cukinia
sól
pieprz cytrynowy
pieprz ziołowy
kilka kropel cytryny
przyprawa do ryb i ziemniaków
świeże zioła - szałwia, tymianek, rozmaryn (mogą być suszone lub np zioła prowansalskie)
olej do smażenia
SOS ŚMIETANOWY
szklanka śmietany 18%
2 jajka
sól
pieprz
ok 50 g sera żółtego startego na drobnych oczkach
Zapiekanka ziemniaczana z rybą i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, pokroić w plastry ok 0,5 cm i ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić. Filety lub kostki ryby ugotować na parze, ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki a następnie wymieszać z przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i kilkoma kroplami cytryny.
2.Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Cukinie pokroić na plastry i oprószyć solą by puściła soki, odstawić na 10 min. Cebulę zeszklić na niewielkiej ilości oleju, z cukinii odlać sok a następnie dodać ją do smażącej się cebuli. Chwilę podsmażyć doprawić ziołami, przyprawami.
3.Naczynie do zapiekania nasmarować tłuszczem, wyłożyć połowę ziemniaków, oprószyć je przyprawą do ziemniaków, na warstwę ziemniaczaną ułożyć rybę, posypać ziołami.
4.SOS - śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem, dodać starty ser i wymieszać. Połowę sosu rozlać na warstwę rybną i lekko uklepać łyżką. Kolejna warstwa to cukinia i cebula. Na koniec dać drugą porcję ziemniaków, posypać ziołami i zalać pozostałym sosem. Wierzch zapiekanki posypać serem. Piec ok 40 min w tem.200 stopni.
Komentarze