Zapiekanka ziemniaczana z porem i boczkiem

4.94 (191 ocen)

  • 40 min

Jest bardzo smaczna, niedroga i mega sycąca, bardzo nam smakowała, polecam :)

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych w łupinkach ziemniaków
    1 duży por
    1 strąk czerwonej papryki
    2 – 3 ząbki czosnku
    1 duża cebula
    150 gramów wędzonego boczku
    300 ml śmietanki słodkiej 12 %
    2 jaja
    100 gramów sera żółtego
    sól, pieprz
    gałka muszkatałowa
    słodka i ostra papryka
Wystaw ocenę:

4.94 (191 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z porem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać z łupinek, pokroić na plasterki.
    Pora, czosnek i cebulę pokroić na plasterki, paprykę w paseczki.
    Na patelni rozgrzać olej, krótko przesmażyć pora, paprykę, cebulę i czosnek, do zeszklenia.
    Boczek pokroić na plastry, podsmażyć na średnio chrupko.
    Śmietankę dobrze wymieszać z jajami, dodać odrobinę soli, sporo pieprzu, dwie szczypty gałki muszkatałowej, obie papryki wg upodobań.
    Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, na dno wyłożyć połowę ziemniaków, posolić i posypać pieprzem, na ziemniaki wyłożyć połowę zeszklonych warzyw, na warzywa poukładać plastry boczku, na boczek wyłożyć drugą część warzyw, można znów posypać pieprzem (solą raczej nie, gdyż boczek odda sporo soli do całości), na warzywa poukładać ziemniaki. Całość zalać śmietanką.
    Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekać około 30 minut.
    Na około 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym na dużych oczkach serem żółtym.

Porady

Zamiast boczku możemy dodać ulubioną kiełbasę lub usmażone mięso mielone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Papryka Por Zalewa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować