Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i mięsem drobiowym

4.5 (147 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Zapiekankę zrobiłam sama. wykorzystałam do niej mięso z rosołu, które zawsze zbywa.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • kg. ziemniaków ugotowanych na pół twardo
    0,5 kg pieczarek
    ugotowane mięso drobiowe np. udka
    cebula
    400 g sera żółtego
    szkl. śmietany 18%
    łyżka przyprawy uniwersalnej
    łyżka masła
    liść laurowy
    ziele angielskie
    sól. pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i mięsem drobiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-20rjfa9 1. Mięso gotujemy dodając przyprawę uniwersalną, ziele i liść laurowy. Po ugotowaniu studzimy i rwiemy na mniejsze kawałki.
  • 2. Gotujemy również ziemniaki w całości lekko soląc. Studzimy.
  • 3. Kroimy pieczarki i podsmażamy je na maśle.
  • image-0odlia3 4. Do pieczarek dodajemy mięso i chwilę razem smażymy.
  • image-0uhur7w 5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na sód układamy plastry ziemniaków tak na ok. 3cm. Wykładamy farsz i przykrywamy warstwą z reszty ziemniaków.
  • image-0t8y4mv 6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy pół godziny po czym zasypujemy serem i pieczemy 5 min.
  • image-01pw1e1 7. Na koniec polewamy śmietaną i wkładamy na ok. 10 min do podgrzania.

Porady

Dobrze jest polać też środek zapiekanki śmietaną wtedy farsz będzie smaczniejszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować