Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem i sosem pomidorowym

4.47 (149 ocen)

Smakowita propozycja na sycący obiad.

Składniki:

  • 7 – 8 średnich ziemniaków
    600g mięsa mielonego od szynki
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    4 łyżki oleju
    15 dag sera żółtego w kawałku lub plastrach
    przyprawa do ziemniaków
    sól, pieprz i czosnek granulowany do smaku

    Sos pomidorowy:

    1 średnia cebula
    2 łyżki masła
    600ml wody
    3 czubate łyżki przecieru pomidorowego
    2 łyżki cukru
    sól, pieprz i czosnek granulowany do smaku
    4 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
    2 płaskie łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.47 (149 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem i sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w całości w lekko osolonej wodzie na półmiękko, studzimy.
  • 2. Cebulę obieramy, kroimy w dużą kostkę. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Cebulę i czosnek lekko rumienimy na 4 łyżkach oleju, dodajemy mięso mielone, podsmażamy aż mięso się zrumieni. Pod koniec smażenia przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
  • 3. Sos: cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, rumienimy na 2 łyżkach masła. Następnie dolewamy 600ml wrzącej wody, całość gotujemy 2 minuty. Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy, przyprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. 2 łyżki mąki rozprowadzamy w śmietanie i zabielamy sos, całość gotujemy jeszcze przez 3 minuty.
  • 4. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Ziemniaki kroimy w plastry grubości ok. 0,5cm, ciasno układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy przyprawą do ziemniaków. Na ziemniaki wykładamy połowę mięsa mielonego, polewamy je połową sosu pomidorowego i na wierzch ścieramy połowę sera żółtego na tarce o grubych oczkach lub rwiemy na kawałki ser w plastrach. Następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków, ponownie posypujemy je przyprawą, wykładamy pozostałą część mięsa, polewamy je resztą sosu i posypujemy pozostałym żółtym serem.
  • 5. Zapiekankę pieczemy w otwartym naczyniu żaroodpornym przez około godzinę w 180ºC. Przed podaniem danie można posypać szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować