Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i czerwoną cebulą

0 (0 ocen)

  • 45 min

Szybka, smaczna i sycąca zapiekanka w sam raz na zimowe wieczory.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 łyżki masła
    2 duże ziemniaki (obrane i pokrojone w sporą kostkę)
    2 czerwone cebule (obrane i grubo posiekane)
    1-2 ząbki czosnku (pokrojone w plasterki)
    300 ml śmietanki kremówki
    350 g łososia (bez skóry i ości, pokrojonego 2 cm kostkę)
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1/8 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
    sól i pieprz do smaku

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i czerwoną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzać piekarnik do 160 stopni. Posmarować masłem foremkę do zapiekania o długości 24 cm lub cztery kokilki o średnicy 10 cm. Do rondla włożyć ziemniaki, cebulę, czosnek i śmietankę. Gotować około 15 min (ziemniaki powinny być półtwarde). Wyjąć warzywa i odparować śmietankę do 1/3 początkowej objętości. Dodać do niej gałkę. Łososia posolić, popieprzyć i wyłożyć do formy do zapiekania. Na około niego wyłożyć warzywa. Całość zalać śmietanką. Piec 10 minut do zrumienienia wierzchu. Posypać natką.

    Smacznego :)

Porady

Łosoś idealnie komponuje się także z porem. Wierzch można obsypać pod koniec tartym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy