Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą

4.5 (169 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Tradycyjne smaki :) Pychotka

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
    2 jajka
    5 łyżek mąki
    sól, pieprz do smaku
    80 dag. kiszonej kapusty
    2 cebule
    2 śląskie kiełbaski
    3 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nadzienie z kapusty 1. Cebulę i kiełbaskę pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju. Dodać poszatkowaną kiszoną kapustę i dusić wszystko do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Warstwa ziemniaczana 2. Połowę ziemniaków ugotować w osolonej wodzie i przecisnąć przez praskę. Przestudzić. Pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Połączyć ziemniaki z mąką i jajkami. Doprawić na pikantnie. Formę do zapiekanki wysmarować tłuszczem. Wyłożyć 2/3 masy ziemniaczanej.
  • Warstwa z kapustą 3. Następnie na nią warstwę przesmażonej kapusty i na wierzchu cieńszą warstwę ziemniaków.
  • Polana masłem 4. Całość nakłuć widelcem i polać roztopionym masłem.
  • Zapiekanka ziemniaczana 5. Piec w nagrzanym do temp. 190 stopni piekarniku. ok 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować