Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i kiełbaskę pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju. Dodać poszatkowaną kiszoną kapustę i dusić wszystko do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
2.Połowę ziemniaków ugotować w osolonej wodzie i przecisnąć przez praskę. Przestudzić. Pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Połączyć ziemniaki z mąką i jajkami. Doprawić na pikantnie. Formę do zapiekanki wysmarować tłuszczem. Wyłożyć 2/3 masy ziemniaczanej.
3.Następnie na nią warstwę przesmażonej kapusty i na wierzchu cieńszą warstwę ziemniaków.
4.Całość nakłuć widelcem i polać roztopionym masłem.
5.Piec w nagrzanym do temp. 190 stopni piekarniku. ok 45 minut.
Komentarze