Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą

4.78 (186 ocen)

Zapiekanka z ziemniaków z kiełbasą i cebulą - prosty i skromny pomysł na przepyszne danie obiadowe.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    30-40 dag cienkiej kiełbasy (u mnie śląska)
    ok 125 g sera żółtego
    2 cebule
    pęczek szczypiorku
    ok 300 ml śmietany 18%
    1 jajko
    sól
    pieprz
    szczypta suszonego majeranku
    szczypta gałki muszkatołowej mielonej
    świeża zielenina do posypania (nać pietruszki, koperek, tymianek)
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.78 (186 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z ziemniaków, kiełbasyi cebuli 1. Ziemniaki, obrać, pokroić w dość grube plastry i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę, kiełbasę w półplasterki, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Doprawić, solą pieprzem i majerankiem.
  • Zapiekanka z ziemniaków, kiełbasy i cebuli 2. Naczynie do zapiekania nasmarować masłem ułożyć ugotowane ziemniaki i posypać siekanym szczypiorkiem.
  • Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą 3. Na warstwę ziemniaczaną, wyłożyć podsmażoną cebulę z kiełbasą. A następnie przyrządzić sos śmietanowy. Jajko wymieszać ze śmietaną, dodać gałkę muszkatołową, sól, pieprz i starty ser. Dobrze wymieszać i polać po wierzchu zapiekankę. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekać ok 30 min. Przed podaniem zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą posypać zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować