Zapiekanka ziemniaczana po prowansalsku

4.5 (166 ocen)

  • 30 min

sycąca zapiekanka z młodych ziemniaków, z dodatkiem parówki, groszku i pomidora

  • 30 min

Składniki:

  • 6 ugotowanych młodych ziemniaków,
    3 parówki,
    3 łyżki groszku konserwowego,
    1 pomidor,
    1/2 cebuli,
    1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków,
    1 łyżeczka ziół prowansalskich,
    sól, pieprz, papryka ostra w proszku
    SOS:
    2 łyżki śmietany 12 %,
    2 jajka,
    1 łyżka majonezu
    5 łyżek startego sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana po prowansalsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w piórka, parówki obieramy z osłonek, kroimy w plastry. Podsmażamy razem z cebulą. W tym czasie ziemniaki kroimy w dużą kostkę, obsypujemy przyprawą do ziemniaków i dokładanie mieszamy. Robimy sos: jajka, śmietanę i majonez wkładamy do miski, dodajemy przyprawy: zioła prowansalskie, paprykę, sól i pieprz, mieszamy. Dodajemy ser. Ziemniaki wykładamy do formy żaroodpornej wysmarowanej olejem, układamy parówki z cebulą, pokrojonego w plastry pomidora oraz groszek. Zalewamy sosem. Zapiekamy 15 min. w 200 stopniach.

Porady

ziemniaki zostały mi z obiadu z poprzedniego dnia, można ugotować w tym samym dniu świeże

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Młode ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować