Zapiekanka ziemniaczana

4.5 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem zawsze uśmiechnięta i bardzo lubię nowe wyzwania kulinarne. Razem z moją 2,5-letniącóreczką Dominisią eksperymentujemy w kuchni – córka jest moją wspaniałą pomocnicą.

Składniki:

  • ● 1/2 kg ziemniaków
    ● 1-2 filety z kurczaka
    ● 15 dag pieczarek
    ● 1 duża cebula
    ● 5 łyżek keczupu
    ● 2 jajka
    ● 3 łyżki mleka
    ● 15 dag kiełbasy żywieckiej
    ● 4 łyżki startego żółtego sera
    ● 1/3 kostki margaryny
    ● przyprawy: oregano, słodka papryka w proszku, sól i pieprz lub gotowa przyprawa do dań z ziemniaków
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naczynie żaroodporne smarujemy
    grubo margaryną, wykładamy
    obrane i pokrojone
    w plastry ziemniaki. Posypujemy
    przyprawami, układamy rozbite
    i pokrojone na kawałki filety
    z kurczaka.
  • 2. Na mięsie układamy pokrojone
    w plasterki pieczarki i posiekaną
    cebulę. Polewamy keczupem,
    przykrywamy warstwą
    ziemniaków.
  • 3. Polewamy jajkami roztrzepanymi
    z mlekiem, układamy plastry
    kiełbasy i posypujemy żółtym
    serem. Wkładamy do
    piekarnika, przykrywamy pokrywką
    lub folią aluminiową
    i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze
    180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować