Jestem zawsze uśmiechnięta i bardzo lubię nowe wyzwania kulinarne. Razem z moją 2,5-letniącóreczką Dominisią eksperymentujemy w kuchni – córka jest moją wspaniałą pomocnicą.
Składniki:
● 1/2 kg ziemniaków
● 1-2 filety z kurczaka
● 15 dag pieczarek
● 1 duża cebula
● 5 łyżek keczupu
● 2 jajka
● 3 łyżki mleka
● 15 dag kiełbasy żywieckiej
● 4 łyżki startego żółtego sera
● 1/3 kostki margaryny
● przyprawy: oregano, słodka papryka w proszku, sól i pieprz lub gotowa przyprawa do dań z ziemniaków
Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naczynie żaroodporne smarujemy
grubo margaryną, wykładamy
obrane i pokrojone
w plastry ziemniaki. Posypujemy
przyprawami, układamy rozbite
i pokrojone na kawałki filety
z kurczaka.
2.Na mięsie układamy pokrojone
w plasterki pieczarki i posiekaną
cebulę. Polewamy keczupem,
przykrywamy warstwą
ziemniaków.
3.Polewamy jajkami roztrzepanymi
z mlekiem, układamy plastry
kiełbasy i posypujemy żółtym
serem. Wkładamy do
piekarnika, przykrywamy pokrywką
lub folią aluminiową
i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze
180 °C.
Komentarze