Zapiekanka ziemniaczana

5 (199 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Szybki i wydajny obiad dla tych, którzy lubią ziemniaki.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków
    0,5 kg mięsa mielonego
    0,5 kg pieczarek
    2 duże cebule
    1 puszka krojonych pomidorów
    100 ml przecieru pomidorowego
    30 dkg sera żółtego
    sól, pieprz, tymianek, papryka mielona
    zioła prowansalskie
    przyprawa do pieczonych ziemniaczków
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować i przestudzić.
  • 2. 1 cebulę zeszklić, dodać mięso, podsmażyć około 15 minut, dodać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, papryką i świeżym tymiankiem.
  • 3. Druga cebulę zeszklić i dodać do niej pokrojone pieczarki, podsmażyć aż odparuje woda i przyprawić do smaku.
  • Zapiekanka gotowa do pieczenia 4. Na dno żaroodpornego naczynia pokroić w plasterki ziemniaki, posypać przyprawą do ziemniaczków, na to mięso, pieczarki, ser, znowu ziemniaki, mięso, pomidory, ser. Posypać papryką i ziołami.
  • Gotowa zapiekanka 5. Zapiekać 45 minut w temperaturze 180 stopni.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować