Zapiekanka ziemniaczana 3 "DRO7"

0 (0 ocen)

  • Łatwy

smaczna i bardzo syta zapiekanka

  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki surowe: 1.5 kilograma
    - cebula duża: 1 sztuka
    - czerwona fasola z puszki: 1 puszka
    - fasolka szparagowa (fasolka podgotowana): 300 gramów
    - łopatka wieprzowa: 600 gramów
    - sos meksykański w słoiku: 1 sztuka
    - ser żółty: 150 gramów
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - sól: 1 łyżka
    - kostka czosnkowa: 1 sztuka
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - kucharek smak lata: 1 łyżeczka
    - kucharek smak wiosny: 1 łyżeczka
    - olej do formy: 2 łyżki

Zapiekanka ziemniaczana 3 "dro7" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie około 8-10 minut.
    Przestudzić i pokroić w plastry.
    Fasolkę szparagową pokroić na kawałki i również obgotować w osolonej wodzie i przestudzić.
    Mięso umyć i zmielić w maszynce o grubym sicie, podsmażyć na odrobinie oleju.
    Blachę do pieczenia wysmarować olejem.
    Dno blachy wyłożyć 1/2 ziemniaków.
    Na ziemniaki wyłożyć fasolkę szparagową, pokrojoną w paski paprykę, pokrojoną w półksiężyce cebulę i podsmażone mięso.
    Wszystko posypać przyprawami i rozkruszyć kostkę czosnkową.
    Na warstwie mięsa rozsypać odsączoną czerwoną fasolkę i całość posmarować sosem meksykańskim.
    Ułożyć kolejną warstwę ziemniaków, posypać ziemniaki startym żółtym serem i znowu posypać przyprawami.
    Piec 25 minut w temperaturze 220 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy