Zapiekanka ziemniaczana

4.5 (169 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wyśmienita, delikatna w smaku zapiekanka ziemniaczana. Idealna zarówno na obiad jak i na sytą kolację.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    30 dag wędliny
    20 dag sera żółtego
    15 dag pieczarek
    sól, pieprz
    przyprawa uniwersalna
    2 łyżki margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry.
    Wędlinę i ser pokroić w paski o szerokości ok.2 cm.
    Pieczarki obrać i pokroić w plasterki.
  • 2. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną.
  • 3. Układać warstwami: ziemniaki, wędlina, ziemniaki, ser, ziemniaki, pieczarki. Powtórzyć takie ułożenie jeszcze raz.
    Wierzchnia warstwa to ziemniaki.
    Każdą warstwę ziemniaków przyprawić solą, pieprzem i przyprawa uniwersalna.
  • 4. Zapiekać 1 godzinę w 180 st.C, koniecznie pod przykryciem.
    Na 10 minut przed końcem zapiekania, posypać serem żółtym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować