Zapiekanka ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrozić, odcisnąć.Ziemniaki wyszorować w łupinkach, ugotować na wpół twardo. Ostudzić, pokroić w dość cienkie plasterki.
2.Na patelni roztopić masło, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, posiekany czosnek i pokrojonego na drobne kawałki pora ( białą i jasno zieloną część).Posolić i dusić pod przykryciem kilka minut od czasu do czasu mieszając aż por będzie miękki, ale nie zrumieniony. Pod koniec dodać posiekany szczypiorek.
3.Zawartość patelni przełożyć do miski ze szpinakiem. Dodać gałkę muszkatołową, oregano, natkę pietruszki, pieprz. Wymieszać. Następnie dodać ricottę, ser feta (pokruszony lub pokrojony w kosteczkę), jajka roztrzepane razem ze śmietanką kremową i doprawione solą oraz pieprzem.Wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
4.Na dno wysmarowanej tłuszczem żaroodpornej formy położyć połowę ziemniaków, doprawić solą i pieprzem.
5.Wyłożyć nadzienie szpinakowo- serowe. Przykryć drugą połową ziemniaków, doprawić je, posypać tartym serem, resztą oregano i skropić dwiema łyżkami oliwy.
6.Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika na ok 30 minut aż wierzch się zarumieni.Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze