Miałam wielką ochotę na "coś" z ziemniaków i tak pod wpływem chwili i dostępnych w domu składników powstała ta zapiekanka - bardzo smaczna, pożywna i aromatyczna :)
60 min
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
1 kg ziemniaków
3 cebule
3 pomidory rzymskie (około 300 g)
5 jajek
2 duże ząbki czosnku
50 g rukoli
rukola na wierzch zapiekanki
25 g słonecznika łuskanego
300 g śmietany
70 g sera żółtego
1 łyżka tymianku
pieprz mielony
1 łyżka przyprawa do dań Kucharek
sól
olej do smażenia i wysmarowania naczynia
Zapiekanka z ziemniaków, pomidorów, jajek i rukoli posypana prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy około 10-12 minut, ugotowane zostawiamy na chwilę na sicie by przestygły a następnie kroimy w plastry.
2.Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w plastry.
3.Pomidory obieramy ze skórki i również kroimy w plastry.
4.Cebule obieramy, kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym oleju, pod koniec smażenia dodajemy posiekany drobno czosnek i całość razem jeszcze chwilkę smażymy.
5.Śmietanę mieszamy z tymiankiem, Kucharkiem i pieprzem.
6.Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy kolejno: połowa ziemniaków, smarujemy je połową śmietany, na nie wykładamy cebulę i solimy ją, następnie pomidory, które posypujemy pieprzem, rukola, jajka, które posypujemy solą, połowa startego na tarce o grubych oczkach sera i pozostałe ziemniaki.
7.Słonecznik prażymy na patelni na której smażyliśmy cebulę.
8.Całość smarujemy pozostałą śmietaną i zapiekamy, pod przykryciem, 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (z termoobiegiem).
9.Po tym czasie zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, na gorącą ścieramy resztę sera żółtego, posypujemy częścią prażonego słonecznika, przykrywamy i wkładamy do wyłączonego, gorącego piekarnika by ser się ładnie rozlał po zapiekance.
10.Zapiekankę dzielimy na porcje, nakładamy na talerze i posypujemy świeżą rukolą i słonecznikiem.
Komentarze