Zapiekanka z ziemniaków, pomidorów, jajek i rukoli posypana prażonym słonecznikiem

4.5 (198 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Miałam wielką ochotę na "coś" z ziemniaków i tak pod wpływem chwili i dostępnych w domu składników powstała ta zapiekanka - bardzo smaczna, pożywna i aromatyczna :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    1 kg ziemniaków
    3 cebule
    3 pomidory rzymskie (około 300 g)
    5 jajek
    2 duże ząbki czosnku
    50 g rukoli
    rukola na wierzch zapiekanki
    25 g słonecznika łuskanego
    300 g śmietany
    70 g sera żółtego
    1 łyżka tymianku
    pieprz mielony
    1 łyżka przyprawa do dań Kucharek
    sól
    olej do smażenia i wysmarowania naczynia
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z ziemniaków, pomidorów, jajek i rukoli posypana prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy około 10-12 minut, ugotowane zostawiamy na chwilę na sicie by przestygły a następnie kroimy w plastry.
  • 2. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w plastry.
  • 3. Pomidory obieramy ze skórki i również kroimy w plastry.
  • 4. Cebule obieramy, kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym oleju, pod koniec smażenia dodajemy posiekany drobno czosnek i całość razem jeszcze chwilkę smażymy.
  • 5. Śmietanę mieszamy z tymiankiem, Kucharkiem i pieprzem.
  • 6. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy kolejno: połowa ziemniaków, smarujemy je połową śmietany, na nie wykładamy cebulę i solimy ją, następnie pomidory, które posypujemy pieprzem, rukola, jajka, które posypujemy solą, połowa startego na tarce o grubych oczkach sera i pozostałe ziemniaki.
  • 7. Słonecznik prażymy na patelni na której smażyliśmy cebulę.
  • 8. Całość smarujemy pozostałą śmietaną i zapiekamy, pod przykryciem, 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (z termoobiegiem).
  • 9. Po tym czasie zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, na gorącą ścieramy resztę sera żółtego, posypujemy częścią prażonego słonecznika, przykrywamy i wkładamy do wyłączonego, gorącego piekarnika by ser się ładnie rozlał po zapiekance.
  • 10. Zapiekankę dzielimy na porcje, nakładamy na talerze i posypujemy świeżą rukolą i słonecznikiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Zapiekanka z ziemniaków i jajek

To może cię zainteresować