Zapiekanka z ziemniaków i jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki szorujemy pod
bieżącą wodą i gotujemy
w mundurkach. Odcedzamy,
studzimy, a następnie obieramy
i kroimy w talarki.
2.Jajka gotujemy na twardo.
Studzimy, obieramy i kroimy
w plastry.
3.Natkę pietruszki i koperek
myjemy, osuszamy i drobno
siekamy.
4.Do bulionu warzywnego
wsypujemy mąkę i dokładnie
rozcieramy, tak by nie było
grudek.
5.Naczynie żaroodporne smarujemy
oliwą. Wykładamy połowę
ziemniaków. Następnie
układamy warstwę jajek. Przykrywamy
pozostałymi ziemniakami.
Posypujemy natką
pietruszki oraz koperkiem.
Zalewamy bulionem. Pieczemy
ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym
do temp. 200 °C. Podajemy
jako samodzielne danie
lub do mięsa.
Porady
● Potrawę przed zapiekaniem można polać 1/2 szkl. gęstej kwaśnej śmietany.
Komentarze