Zapiekanka z ziemniaków i jajek

4.5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Uczę się w liceum medycznym, w przyszłości chciałabym jednak zostać weterynarzem. Z siostrą często wyręczamy mamę w kuchni.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 1 kg ziemniaków
    ● 5 jajek
    ● oliwa
    ● szkl. warzywnego bulionu
    ● 2 łyżki mąki
    ● koperek
    ● natka pietruszka
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Jajko

Zapiekanka z ziemniaków i jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki szorujemy pod
    bieżącą wodą i gotujemy
    w mundurkach. Odcedzamy,
    studzimy, a następnie obieramy
    i kroimy w talarki.
  • 2. Jajka gotujemy na twardo.
    Studzimy, obieramy i kroimy
    w plastry.
  • 3. Natkę pietruszki i koperek
    myjemy, osuszamy i drobno
    siekamy.
  • 4. Do bulionu warzywnego
    wsypujemy mąkę i dokładnie
    rozcieramy, tak by nie było
    grudek.
  • Zapiekanka z ziemniaków i jajek 5. Naczynie żaroodporne smarujemy
    oliwą. Wykładamy połowę
    ziemniaków. Następnie
    układamy warstwę jajek. Przykrywamy
    pozostałymi ziemniakami.
    Posypujemy natką
    pietruszki oraz koperkiem.
    Zalewamy bulionem. Pieczemy
    ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym
    do temp. 200 °C. Podajemy
    jako samodzielne danie
    lub do mięsa.

Porady

● Potrawę przed zapiekaniem można polać 1/2 szkl. gęstej kwaśnej śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować