Zapiekanka z ziemniaków

4.46 (168 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Popularne zapiekanki nie muszą być nudne! Ziemniaki, pieczarki, mięso; można z nich wyczarować smaczną potrawę na obiad lub kolację.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 6 średniej wielkości surowych ziemniaków
    - 20 dag małych pieczarek
    - 30 dag mięsa mielonego wieprzowego
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 cebule
    - 15 dag utartego żółtego sera
    - 200ml śmietany
    - 2 łyżki keczupu
    - sól
    - pieprz
    - 1 łyżka tartej bułki
    - 2 jajka
    - wiórki masła
    - oliwa do smarowania formy
Wystaw ocenę:

4.46 (168 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowa zapiekanka z ziemniaków 1. Do mięsa dodać jajko, keczup, roztarty czosnek, sól i pieprz, i wyrobić na jednolitą masę.
    Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w cienkie paski, ziemniaki w cieniutkie talarki. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą. Na spód rozłożyć połowę ziemniaków, następnie warstwę cebuli, pieczarki, mięso, i na wierzchu pozostałe ziemniaki. Każdą warstwę oprószyć przyprawami. Do śmietany dodać jajko, starty ser, odrobinę soli, dokładnie wymieszać i zalać ułożone produkty. Wierzch posypać bułką tartą i wiórkami masła. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekać ok. 50 minut, aż wierzch się zrumieni, a boki lekko odstają od formy.
    Podawać z surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować