Zapiekanki są najsmaczniejsze bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Są tanie,szybkie i smaczne
25 min
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 duży por
250 g pieczarek
130g boczku
90 g tartego sera
400 ml mleka
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka pieprzu
1 łyżka mielonej papryki
majeranek do posypania zapiekanki
Zapiekanka z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyć,obrać,pokroić na talarki. Por oczyścić, umyć i pokroić na talarki. Pieczarki również oczyścić i pokroić na plasterki.
2.Ziemniaki i por obsuszyć na czystej ściereczce.
3.Boczek pokroić na cienkie paski. Formę do zapiekania wysmarować masłem, ułożyć warstwami ziemniaki,por,pieczarki,boczek i ponownie ziemniaki.
4.Zagotować mleko z przyprawami Zalać tym zapiekankę.Wierz posypać żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.190 stopni zapiekać około 50 minut.
Komentarze