Jest to dobry pomysł na szybki, smaczny i niedrogi obiad.
Składniki:
Składniki:
1 kg ziemniaków
-6 jaj
-po jednej małej, czerwonej, zielonej i żółtej papryce
-50 dag mięsa mielonego
-3 duże marchewki
-sól, pieprz
-0,5 łyżki słodkiej papryki w proszku
-2 ząbki czosnku
-1łyżka tłuszczu
-200 g śmietany 18%
-1 łyżka bułki tartej
-20 g masła
-10 dag startego sera żółtego
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyć, podgotować w osolonej wodzie przez ok 10-15 minut, po czym od razu obrać i ostudzić.
2.4 jaja ugotować na twardo, przelać zimną wodą i obrać ze skorupki. Pokroić wraz z ziemniakami na plastry.
3.Marchew obrać, ugotować, ostudzić, wyciąć wzdłuż 5 rowków i pokroić na plasterki.
4.Umyć papryki, przepołowić, wykroić szypułki, nasiona i błonki. Pokroić w paski.
5.Mięso podsmażyć na patelni, aby rozpadło się na małe grudki, ostudzić, przyprawić solą, pieprzem oraz sproszkowaną papryką. Obrać czosnek, rozgnieść i wymieszać wraz z papryką i mięsem.
6.Blaszką do zapiekania posmarować tłuszczem i nakładać warstwami:
-plastry ziemniaków
-masa mięsna
-plastry gotowanych jaj
-plasterki marchewki.
Wierzchnią warstwą powinny być ziemniaki. Śmietanę wymieszać z pozostałymi dwoma jajami, polać ziemniaki i posypać bułką tartą. Rozłożyć na tym masło w płatkach, piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez ok 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać tartym serem i zapiec.
Komentarze