Zapiekanka z ziemniakami i mięsem

4.5 (162 ocen)

Jest to dobry pomysł na szybki, smaczny i niedrogi obiad.

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg ziemniaków
    -6 jaj
    -po jednej małej, czerwonej, zielonej i żółtej papryce
    -50 dag mięsa mielonego
    -3 duże marchewki
    -sól, pieprz
    -0,5 łyżki słodkiej papryki w proszku
    -2 ząbki czosnku
    -1łyżka tłuszczu
    -200 g śmietany 18%
    -1 łyżka bułki tartej
    -20 g masła
    -10 dag startego sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Ser

Zapiekanka z ziemniakami i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyć, podgotować w osolonej wodzie przez ok 10-15 minut, po czym od razu obrać i ostudzić.
  • 2. 4 jaja ugotować na twardo, przelać zimną wodą i obrać ze skorupki. Pokroić wraz z ziemniakami na plastry.
  • 3. Marchew obrać, ugotować, ostudzić, wyciąć wzdłuż 5 rowków i pokroić na plasterki.
  • 4. Umyć papryki, przepołowić, wykroić szypułki, nasiona i błonki. Pokroić w paski.
  • 5. Mięso podsmażyć na patelni, aby rozpadło się na małe grudki, ostudzić, przyprawić solą, pieprzem oraz sproszkowaną papryką. Obrać czosnek, rozgnieść i wymieszać wraz z papryką i mięsem.
  • 6. Blaszką do zapiekania posmarować tłuszczem i nakładać warstwami:
    -plastry ziemniaków
    -masa mięsna
    -plastry gotowanych jaj
    -plasterki marchewki.
    Wierzchnią warstwą powinny być ziemniaki. Śmietanę wymieszać z pozostałymi dwoma jajami, polać ziemniaki i posypać bułką tartą. Rozłożyć na tym masło w płatkach, piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez ok 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać tartym serem i zapiec.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papryka Ziemniaki Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować