Zapiekanka z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojoną w plastry kiełbasę podsmażamy z obu stron i zdejmujemy z patelni. Na tłuszczu, który pozostał podsmażamy cebulę i czosnek (czosnek dodajemy jak już cebula lekko zmięknie ). Ziemniaki gotujemy, studzimy, obieramy i kroimy na plastry. Najładniejsze plastry układamy na spodzie natłuszczonego naczynia żaroodpornego (naczynie smarujemy masłem). Podpiekamy ziemniaki aż się zarumienią. Na nich układamy plastry kiełbasy, cebulę i czosnek. Całość dobrze przyprawiamy solą i pieprzem (ziemniaki nie były solone) i przykrywamy serem. Na wierzchu zapiekanki układamy pozostałe ziemniaki (można je posiekać). Zapiekankę pieczemy 20 min. w mocno rozgrzanym piekarniku ok. 200 st. C
Porady
Po wyjęciu z piekarnika zapiekanke zostawiamy na 10 -15 min aby się „związała”. Będzie się lepiej kroić i wyglądać.
Komentarze