50 dag makaronu świderki
25 dag wędzonego kurczaka
25 dag kiełbasy,
30 dag żółtego sera,
puszka czerwonej fasoli,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
ostra czerwona papryka w proszku
Zapiekanka z wędzonym kurczakiem, kiełbasą i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić (nie może być zbyt miękki). Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dorzucić do niej dokrojoną cebulę i czosnek. W międzyczasie kurczaka pokroić w kostkę i odcedzić fasolkę. Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w plastry. Majonez doprawić papryką i pieprzem. W dużej misce połączyć makaron, kurczaka, kiełbasę, cebulę, czosnek i fasolkę. W dużym naczyniu żaroodpornym układać - makaron wymieszany z resztą stałych składników, następnie posmarować go majonezem i ułożyć warstwę sera. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 20 min.
Komentarze