Zapiekanka z wędzonej makreli

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dla wielbicieli makrelki

  • 60 min

Składniki:

  • - 3 wędzone makrele
    - 1 kg ziemniaków
    - 4 łyżki masła
    - 1 łyżka posiekanego szczypiorku
    - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    - 3 łyżki śmietany 18 %
    - sól , pieprz

Zapiekanka z wędzonej makreli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować i zemleć . Dodać śmietanę , szczypiorek i doprawić do smaku . Z makreli usunąć skórę i ości . Rybę rozdrobnić . Połowę masy ziemniaczanej rozłożyć na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego . Na wierzchu położyć makrelę . Przykryć drugą warstwą masy ziemniaczanej .Posypać wiórkami masła . Piec przez 40 minut w temperaturze 180 st. C . Posypać natką pietruszki .

Komentarze

Podobne przepisy