Zapiekanka z wątróbką i jabłkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Dzięki pomidorom i jabłkom jest pyszna i soczysta.

Składniki:

  • ● ok. 1 kg wątróbek drobiowych
    ● 2-3 cebule
    ● 2-3 twarde jabłka
    ● puszka krojonych pomidorów bez skórki
    ● 20 dag żółtego sera
    ● majeranek
    ● łyżeczka cukru
    ● sól, pieprz
    ● masło lub olej do smażenia

Zapiekanka z wątróbką i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i usuwamy błony. Oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Wkładamy do dużego natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
  • 2. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka. Oprószamy solą i cukrem. Szklimy na rozgrzanym oleju. Wkładamy jabłka, posypujemy majerankiem. Krótko smażymy, aby jabłka za bardzo nie zmiękły. Przekładamy na wątróbkę. Na wierzch wykładamy pomidory z zalewą. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 °C.
  • 3. Ser kroimy w cienkie plastry i przykrywamy zapiekankę. Pieczemy jeszcze 10 minut. Przed podaniem odlewamy nadmiar płynu, który się zebrał na dnie naczynia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2012

Komentarze

Podobne przepisy