Zapiekanka z wątróbką i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i usuwamy błony. Oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Wkładamy do dużego natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
2.Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka. Oprószamy solą i cukrem. Szklimy na rozgrzanym oleju. Wkładamy jabłka, posypujemy majerankiem. Krótko smażymy, aby jabłka za bardzo nie zmiękły. Przekładamy na wątróbkę. Na wierzch wykładamy pomidory z zalewą. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 °C.
3.Ser kroimy w cienkie plastry i przykrywamy zapiekankę. Pieczemy jeszcze 10 minut. Przed podaniem odlewamy nadmiar płynu, który się zebrał na dnie naczynia.
Komentarze