Tortellini to małe włoskie pierożki nadziewane farszem mięsnym, serowym lub grzybowym. Ja do swojej zapiekanki użyłam mięsnych, ale myślę, że grzybowe też się sprawdzą. http://buszujacawkuchni.pl/
15 min
Składniki:
tortellini, 250 gram
fasolka szparagowa (najlepiej zielona), garść
papryka czerwona, 1 duża
papryczka chili, 1 mała
cebula czerwona, 1 sztuka
mozzarella, pół kulki
śmietana, 150 gram
ser żółty, 150 gram
natka pietruszki, 1 pęczek
sól, pieprz
Zapiekanka z tortellini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Fasolkę i tortellini ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Paprykę, chili i cebulę pokroić w kostkę. Natkę posiekać. Sery zetrzeć na tartce. Mozzarellę wymieszać ze śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać (oprócz sera żółtego) i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.
2.Przygotować sos beszamelowy. Na patelni roztopić masło. Dodać mąkę. Smażyć 1-2 minuty. Zmniejszyć ogień i wlać mleko cały czas mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i gałką. Gotować aż zacznie bulgotać i zgęstnieje.
3.Sos równo rozsmarować na zapiekance. Posypać żółtym serem. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
Komentarze