Zapiekanka z tortellini

4.5 (158 ocen)

  • 15 min

Tortellini to małe włoskie pierożki nadziewane farszem mięsnym, serowym lub grzybowym. Ja do swojej zapiekanki użyłam mięsnych, ale myślę, że grzybowe też się sprawdzą. http://buszujacawkuchni.pl/

  • 15 min

Składniki:

  • tortellini, 250 gram
    fasolka szparagowa (najlepiej zielona), garść
    papryka czerwona, 1 duża
    papryczka chili, 1 mała
    cebula czerwona, 1 sztuka
    mozzarella, pół kulki
    śmietana, 150 gram
    ser żółty, 150 gram
    natka pietruszki, 1 pęczek
    sól, pieprz

    Sos beszamelowy:
    masło, 1 łyżka
    mąka pszenna, 1,5 łyżki
    mleko, 1 szklanka
    sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Torty Zapiekanki Sos beszamelowy

Zapiekanka z tortellini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Fasolkę i tortellini ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Paprykę, chili i cebulę pokroić w kostkę. Natkę posiekać. Sery zetrzeć na tartce. Mozzarellę wymieszać ze śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać (oprócz sera żółtego) i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.
  • 2. Przygotować sos beszamelowy. Na patelni roztopić masło. Dodać mąkę. Smażyć 1-2 minuty. Zmniejszyć ogień i wlać mleko cały czas mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i gałką. Gotować aż zacznie bulgotać i zgęstnieje.
  • 3. Sos równo rozsmarować na zapiekance. Posypać żółtym serem. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować